Vineri, 22 iunie 2012, “First Club”
(fostul Andy’s Club, Hotel “ Dunarea ”Galati )
O sala devenita deodata neincapatoare pentru evenimentul anuntat, au fost prezenti aproape 130 de oameni veniti sa ii vada pe cei ce le-au bucurat tineretile, sa-i revada pe prietenii dragi din Trupa CRISTAL cu ocazia implinirii a 45 de ani de la infiintare, de munca, muzica si daruire. Din momentul in care am aflat de organizarea evenimentului, m-am bucurat ca mai exista oameni care isi pastreaza viu spiritul si nu pot, nu vor sa uite tot ce a insemnat tineretea lor si a altora. Ei si-au spus “o seara muzicala pentru prieteni vechi si noi” (cum apare si in afis, felicitari pentru realizarea acestuia!), adica o aducere aminte a tot ce a insemnat CRISTAL ieri si azi.
De unde sa incepi? De cand s-au infiintat in 1967 la Casa de Cultura a Studentilor Galati; cel ce le-a fost prieten si familie la un loc, regretatul Puiu Cretu, a format o echipa plina de viata, a adunat la un loc o mana de oameni de exceptie: Bebe Hostiuc, (chitara si voce), Niki Niculas (chitara), Sandu Pascu (bass), Anghel Dragus (baterie). Si, impreuna cu liderul formatiei Puiu Cretu (pian,orga), s-a nascut CRISTAL; au urmat Vasile Seicaru (voce), Marcel Stancu (chitara) Monica Lazar si Gabriela Gheorghiu (voci),Tiberiu Cazan (bass), Dan Toma (chitara), Aurel si Marian Schwartz (tobe si percutie), Doru Caplescu (trompeta), Lili Spataru (flaut), Dan Toma (chitara),Gigi Antistescu (voce), Jackie Marin (chitara), Mitel Bratoveanu (tobe), Marian Gheorghiu (chitara), Stelian Ionel si Marian Cucu (trompeta), Vali Baran si Roland Andrei (trombon), Marcel Bejenaru (tobe).
Am auzit multe de-a lungul timpului, oamenii isi doreau sa asculte melodiile celor de la “Cristal”, acestea fiind prezente mai tarziu si in primele patru editii ale volumelor de discuri “Formatii Pop Romanesti” (din anii: 1975, 1976, 1978, 1979). In 1980 a aparut si un single, urmat in 1984 de un L.P. Ii regasim pe membrii din CRISTAL si in albumul jubiliar ”Costinesti Rock” , cat si in editiile Dictionarului “Ghid Rock” care prezinta activitatea celor mai reprezentative nume din istoria muzicii pop-rock din Romania, dar si din lume. Au primit o serie de premii la editiile Festivalurilor “Artei Studentesti” din Timisoara, Bucuresti si Galati. Au participat la turneele anuale ale Cenaclului “AMFITEATRUL ARTELOR”, au fost prezenti si la Festivalurile de jazz de la Ploiesti si Sibiu, la Festivalul “CLUB A”, precum si pe cele mai mari scene din Romania. As dori sa amintesc si participarea la ”FESTIVALUL MONDIAL AL TINERETULUI” de la Havana - Cuba si faptul ca au reprezentat cea mai lunga prezenta estivala a unei formatii la COSTINESTI: din 1975 pana in 1986, adica fix 12 ani.
Am inceput cu aceste mici prezentari, pentru a ne aduce aminte despre spiritul Formatiei CRISTAL, despre acea nebunie frumoasa si clipele de neuitat. Spiritul acesta s-a dorit reaprins, Vasile Seicaru a venit cu ideea, Tiberiu Cazan a dus-o mai departe si i-a adunat pe toti pentru…o seara. Duc si eu gandul mai departe, si spun, ca spiritul poate continua…cantand din nou. In acea seara de vineri cei din CRISTAL au demonstrat ca inca mai pot, ca talentul, valoarea si vocea le-au ramas aceleasi. Cei prezenti in seara aceea, au aratat ca nu au uitat acele vremuri si ca sunt in continuare alaturi; am putut vedea prieteni din aceeasi generatie, dar si mai tineri, toti cu bucuria revederii. Era o atmosfera vesela, parca ne intorsesem in trecut, studenti, asteptand cu sufletul la gura un concert. Fiecare isi gasise locul la masa, dar, nerabdarea crestea, cu totii doreau sa ii reasculte pe cei ce le-a bucurat tineretile.
Moderatorul serii, Lucian Gheorghiu - fostul redactor muzical de la Radio Galati, un apropiat atat al celor ce au evoluat pe scena, cat si a celor prezenti, un spirit activ care a stiut intotdeauna sa isi apropie publicul, a creat si de aceasta data o “poveste spusa parca la gura sobei”, vorbind despre cum s-a nascut CRISTAL si unde au ajuns ei astazi.
In deschidere, au sustinut un concert cei de la “Peter Band Project” (infiintata in 2005) din care fac parte: Petrica Sovaiala, Marian Gheorghiu, Georgel Rosca si Marian Sava. Genul abordat de acestia este un melanj de jazz, blues, rock, swing sau funky, intr-un cuvant fusion. I-am ascultat cu o foarte mare bucurie si le multumim pentru tot ce ne-au oferit.
Peste tot vedeai fete cunoscute; fiecare incerca sa prinda momentul printr-o fotografie sau sa inregistreze tot ce se intampla. Timpul se scurge, baietii se pregatesc, scena se umple: Tiberiu Cazan (bass, voce), Gigi Antistescu (excelenta voce), Marian Gheorghiu (chitara), Petrica Sovaiala (claviaturi), Marian Cucu (trompeta), Marcel Smocov (saxofon), Georgel Rosca (tobe) isi pregatesc instrumentele. In sala se face liniste, le priveam chipurile, zambeau usor, semn ca aveau emotii.
“Cantarea intre prieteni” cum au spus ei, a avut doua parti, puteau fi si mai multe, nu mai conta, piesele vechi si noi ne-au trimis deodata intr-o lume nu de mult uitata, am retrait momente frumoase.
Nu-i usor sa faci o asemenea sarbatoare, sa ajungi la sufletul omului si sa ramai acolo…a fost o seara cu adevarat “de poveste” care, cu siguranta, se va mai repeta.
Angela Baciu
scriitor, publicist
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.