vineri, 5 iulie 2013

Interviu cu Daniela Palade Teodorescu - Redactor Sef Revista Avantaje


-         Avantaje pretuieste femei ca tine ! -

  • „Exista comunitați de femei mult mai unite, mai inchegate, mai eficiente în provincie...”
  • La Galati... „O comunitate de femei foarte active, foarte inimoase, foarte profesioniste...”
  • Si nu uitati: o lume mai buna pentru femei e o lume mai buna. Pur și simplu.”


A.B. - In calitate de redactor sef a unei reviste pentru femei, ne puteti vorbi despre ce inseamna acest lucru si de ce ar trebui o femeie (si nu numai) sa citeasca Revista “Avantaje”?

D.T.- Sa fii redactor șef al unei reviste pentru femei este un privilegiu, pentu că vorbești și scrii despre lucruri pe care le traiești in fiecare zi, ca femeie, mama, fiica, om de cariera, responsabil, cu simt civic, constient ca accesul la informatia de calitate poate sa aduca o viata mai buna.
Sunt sigura ca cel mai mare pericol acum nu e saracia, recesiunea economica sau mai stiu eu ce dezastru ecologic, ci ignoranta. Si apropos de criza economică pe care o invocam toti, eu cred ca de fapt traversam o profunda criza spirituala. Pentru ea trebuie sa ”dam seama”, sa ne calim, sa ne masuram puterile.

A.B.- Sunteti intr-o perioada de cunoastere a cititorilor Dvs.,de intalniri cu publicul, de ce faceti acest lucru si ce mesaj transmiteti celor ce va citesc?

D.T.- Raspunsul consta in chiar sloganul revistei: „Avantaje pretuieste femei ca tine!” . Femei ca tine nu sunt doar in Capitala, nu poți scrie la nesfarsit despre oameni si fapte din Bucuresti. E nedrept, te auto-limitezi.
De aceea, tin foarte mult la aceste iesiri ”pe teren” pentru ca aici simti pulsul real a ceea ce se intampla. Si nu cred in mitul provinciei care e mereu la doi pasi in spatele Bucurestiului. Exista comunitati de femei mult mai unite, mai inchegate, mai eficiente in provincie, iar aici cred ca intervine si avantajul distantelor mai mici. Bucurestiul consuma foarte mult timp petrecut in trafic. In orice oras de provincie, dai cinci telefoane si aduni instantaneu o suta de oameni. In Bucuresti, dai o suta de telefoane, confirma 50 si vin 30 de oameni...

A.B.- Ati fost si la Galati, de curand, la „Gala Femeilor de Succes – Balul Trandafirului”, ed.II – evenimente organizate de Zonta Club Galati, Clubul Romano-Arab de Presa si „Atelierele de creatie ale poetei Angela Baciu”, cum v-ati simtit si ce ati intalnit special aici?


D.T.- In Galati am intalnit o comunitate de femei foarte active, foarte inimoase, foarte profesioniste. De toate profesiile si conditiile sociale, dar care vor sa ”miste” ceva pentru oras. Sa vezi cum o mana de femei se mobilizeaza pentru ca toate celelalte femei din oras sa aiba acces la aparatura medicala de ultima generatie nu e putin lucru. Sa vezi ca le intereseaza ca toate femeile din zona si din judet sa poata sa-si faca screening pentru cancer mamar - la un pret accesibil sau chiar gratuit – e un semn ca acestor femei chiar le pasa.
Si faptul ca organizeaza evenimente de strangere de fonduri creand spectacole de bun gust e iarasi semn de maturitate. Asadar, societatea civila functioneaza, iar prosperitatea genereaza generozitate – inca un semn de normalitate.

A.B.- Aveti o campanie extrem de interesanta prin care incercati sa scoateti frumusetea interioara si exterioara a femeii, incercand sa aveti pe coperta nu “dive”, ci femei obisnuite.

D.T.- Este singura revista glossy pentru femei care promovează acest concept si au trecut aproape doi ani de cand pe coperta puteti vedea femei obisnuite cu povesti neobisnuite. Femei frumoase, destepte, curajoase, inovatoare, responsabile, dedicate, profesioniste. Femei care traiesc in tara asta, si nu într-o lume de carton poleit, care se confrunta cu probleme cu care mai toti ne luptam, care ofera adevarate modele de urmat, sunt repere credibile si autentice. Nu sunt constructii de imagine, așa cum se intampla in cazul multor celebritati. Sunt autentice pur și simplu. Si se intreaba, de multe ori cand le inviti la sedinta foto, ”de ce eu?!, nu cred ca am nimic special, sunt o femeie absolut normala, obișnuita, cu o existența banala...” Tocmai aceasta normalitate vrem sa o promovam, aceasta Romanie frumoasa, cumva paralela cu ceea ce vedem pe majoritatea posturilor TV, din pacate.

A.B.- Sunteti implicata intr-o serie de evenimente si proiecte caritabile, raspund oamenii pozitiv in fata unor asemenea provocari?

D.T.- Sunt implicata pentru ca eu cred ca aceasta este misiunea unui jurnalist responsabil. Printre altele. Nu e mereu usor, uneori trebuie sa fii atat de subtil si sa creezi un adevarat curent de opinie care sa fie ”trendy”.
Partea cea mai frumoasa e sa vezi ca sunt multi oameni care inca nu s-au tabacit de tot și pe care inca ii mișca emotia, inca mai raspund la traire autentica. Mai exista speranta...

A.B.- Anual, organizati premiile revistei, aducand an si an in fata cititorilor, noi Doamne cu povesti impresionante despre viata si destinele lor, poate fi si o rampa de lansare, o usa deschisa pentru cei/cele ce vor sa lase ceva in urma lor?

D.T.- Este vorba despre Gala Premiilor Femeia Anului, ajunsa deja la cea de-a XV-a editie, o performanta. Initial, premiam doar vedete, dar dupa ce am epuizat rapid lista, am început sa cautam printre femei care trudesc anonim, ca niste furnicute, pentru binele semenilor lor. Fara reflectoare, fara declaratii de presa, fara a avea vreodata ideea ca vor fi premiate. Care fac apostolat, la propriu.
Cred ca omul sfin
teste locul, indiferent de tara în care locuieste, banii de care dispune, guvernul care îl conduce, vremea si vremurile sub care traieste...

A.B.- Cum este sa conduci o revista, sa fii si mama, femeie, copil, vecina, toate acestea la un loc v-au luat din feminitate? Dar din putere si vointa?

D.T.- Nuuuu, dimpotriva! E un privilegiu sa am o astfel de profesie in care sa scriu despre mine, despre toate fa
tetele feminitatii mele... Sa scriu despre mine, despre oameni pe care ii apreciez... asta ma incarca mereu pozitiv, ma energizeaza, ma inspira, oricat ar fi de greu.
La mine nu e niciodata program fix, mai mereu gasesc ceva care sa mearga si pentru revista. Sunt o mare norocoasa ca pot face asta si ma straduiesc sa pretuiesc acest privilegiu. De aici vin si puterea, si energia - din pasiune. Asta nu te scuteste insa de munca.

A.B.- In incheierea dialogului nostru, v-as ruga sa transmiteti un mesaj pentru cititorii Dumneavoastra.

D.T.- Sa investesti in oameni e o constructie pe termen lung – e anevoioasa, consuma energie multa, dar e durabila si atat de implinitoare! E valabila si in familie, si in profesie, si in societate!
De fapt, e o constanta pe care o traversezi in toate planurile vietii. Acasa nu poti fi un mielusel, iar la serviciu un zmeu, nu cred in astfel de diferentieri, de dedublari.
Avantaje e o revista pozitiva, cred asta cu toata fiin
ta mea, chiar daca asta presupune sa inaintam impotriva curentului.
Dar asta ne face mai creativi si mai responsabili, pentru ca atunci cand educi o femeie, nu educi doar o singura persoana, ci o intreaga familie ori chiar o mica comunitate.
Si nu uitati: o lume mai buna pentru femei e o lume mai buna. Pur și simplu.

Iulie 2013, Bucuresti / Galati
                           realizat de Angela Baciu – poet, publicist

foto: Simona Andrei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.