vineri, 19 iulie 2013

SEARA DE POEZIE NIPONA, GALATI 17 iunie 2013

Eveniment cultural de exceptie:

SEARĂ DE POEZIE NIPONĂ

-         ÎN SPAŢIUL MIRIFIC AL GRĂDINII JAPONEZE –

          Încep cu un truism: nu trebuie să fii japonez ca să iubeşti poezia tradiţională niponă. Şi ca o prelungire a acestuia, nu trebuie să fi vizitat Japonia ca să-i iubeşti muzica, acel melos cântat la instrumente de coarde şi de percuţie care te poartă la poalele Muntelui Fuji –simbol al Japoniei care  a fost înscris în patrimoniul cultural mondial.






            Muntele sfânt care se ascunde în ceaţă şi doar arareori – şi pentru cei care au ochi de privit – îşi dezvăluie frumuseţea şi măreţia. Fujisan (Muntele Fuji), conul vulcanic solitar, adesea acoperit de zăpadă, care se ridică deasupra satelor, mării şi lacurilor înconjurate de arbori, a inspirat artiştii şi poeţii şi a fost obiectul unui pelerinaj de mai multe secole. Respectul şi credinţa pe care le inspiră forma maiestuoasă a Muntelui Fuji şi activitatea vulcanică intermitentă dau naştere unor practici religioase care asociază şintoismul şi budismul.
      Poate că un magician anume, ne-a adus Muntele, Poezia şi Muzica, dar şi splendoarea speciilor de plante din acele îndepărtate ţinuturi – la noi acasă.
      Există locuri care, prin specificul şi farmecul lor, îţi creează o stare de bine, un început de fericire, te seduc, te fascinează, conferindu-ţi acea stare de pace lăuntrică şi bucurie care irump din adânc, sălăşluind apoi în privire, în seninătatea chipului, în zâmbetul oferit gratuit unor necunoscuţi sau unor prieteni.
      De puţine clipe neasemuite beneficiem în viaţa – destul de cenuşie, împovărată de griji, de îndatoriri, de neajunsuri.
      Câteva ceasuri petrecute în inima naturii, într-o grădină japoneză, amenajată cu migală de artizan, cu cascade şi lac străjuit de pietre, locuit de neamuri de peşti aurii şi roşii, de toate mărimile, te pot vivifica şi-ţi pot oferi motivaţia ca să mergi mai departe.
      Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” din Galaţi, cunoscut sub numele de Grădina Botanică, în incinta căruia, Grădina Japoneză îţi oferă cadrul mirific în care poţi să-ţi petreci câtva timp, ca să simţi şi să te familiarizezi cu spiritualitatea de sorginte niponă, cu tot ce are ea mai trainic şi mai fascinant: muzică, poezie, arta aranjării florilor specific japoneză, numită “Ikebana”, arta confecţionării obiectelor din hârtie pliată, numită origami, dar şi specii rare de plante şi arbori, floră şi faună acvatică, toate la un loc, te fac să uiţi freamătul citadin şi să înveţi să asculţi limbajul universal al naturii în toată splendoarea lui, care nu cunoaşte bariere lingvistice.
      Directorul acestei instituţii, fizicianul Emil Strungă, un om pe cât de întreprinzător, pe atât de iubitor de cultură şi de artă, s-a remarcat, nu numai în urbe, dar şi în ţară şi în lume, prin multe performanţe atinse, în amenajarea unor spaţii de agrement şi rezervaţii naturale, dar şi prin organizarea aici, a unor interesante manifestări de cultură şi artă, spre mulţumirea gălăţenilor şi a unor turişti care vizitează urbea, Grădina Botanică fiind unui din principalele puncte de atracţie turistică din acest areal. O oază de Lumină, frumuseţe şi pace în inima unui oraş din metal şi din sticlă fumurie.

      Oameni de cultură inimoşi şi bine determinaţi, cum este scriitoarea, poeta şi consilierul cultural Angela Baciu care, în urmă cu multi ani a lansat un proiect fastuos numit “Atelierele de creaţie ale Angelei Baciu” –iniţiază si organizeaza acţiuni remarcabile, cu scopul de a-i reuni pe oamenii de cultură, pictori, graficieni, muzicieni, scriitori, poeţi, oameni de teatru, periodic, în diferite locaţii, pentru a promova cultura românească şi nu numai, în oraş, în ţară, în lume.
      La unul din aceste evenimente cultural-artistice de excepţie, sub egida Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă”, Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, Atelierelor de creaţie ale  poetei Angela Baciu, Zonta Club Galati şi Fundaţiei “Împreună”Galati – am avut privilegiul de a participa miercuri, 17 iulie 2013 în Grădina Japoneză a Complexului, lângă lac, o seară descinsă din …basmele nipone, aşteptată cu nerăbdare şi emoţie, deopotrivă.
Evenimentul cultural artistic s-a numit: “SEARĂ JAPONEZĂ”, această sintagmă cuprinzând mai multe manifestări inedite.
      Încă de când am descins pe poarta Grădinii Botanice, ne-au învăluit în surdină, ca o mătase azurie, acordurile unei muzici tradiţionale japoneze care venea de undeva, din Înalt să ne bucure auzul şi inimile.
      Totul te conducea la visare, la acea splendoare pe care, numai în Templul Naturii poţi să le simţi.
      Nu lipseau evantaiele japoneze, de diferite modele si culori, pe care doamnele le fluturau cu graţie.
      Seara de poezie şi muzică japoneză, asortată cu o expoziţie de grafică şi cu scenete de teatru, a fost cu adevărat o reuşită. Ea a fost moderată foarte inspirat, de poeta şi publicista Angela Baciu.
      Seara Japoneză a debutat cu un cuvânt de bun venit al Directorului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, fizicianul Emil Strungă şi a continuat cu lansarea volumului de debut al poetei şi graficienei Daniela Lăcrămioara Capotă, intitulat “Acuarele” publicat la Editura Sinteze, Galaţi, 2013  – o carte alcătuită din poezii haiku şi din gânduri în scurte tablete.
O risipire de suflet…”, “O carte subţire ca o lacrimă”, aşa cum subliniază într-un cuvânt de început, distinsa doamnă profesoară Mărioara Şuşnea, care o prezintă foarte călduros pe fosta sa elevă: “Acuarelele adună laolaltă tablete, izbucniri scurte ale unor acumulări lungi, comentariul distilat a ceea ce se petrece în sine şi în jur. Există o splendidă risipire de suflet, un joc de mare adolescent care cutreieră cu graţie lumea dinăuntru şi pe cea din afară. (…) Simţim o rotundă nelinişte, ca stare ce o însoţeşte mereu, simţim o anume suavitate, dar şi o anume stângăcie, simţim deopotrivă nevoia şi bucuria comunicării, simţim o acută stare de speranţă. (…) Şi iată cum ajungem din nou la adevărul că poezia nu este făcută de copii care seamănă oamenilor mari, ci de oameni mari care seamănă copiilor”.
      Un cuvânt extrem de avizat deschide placheta, explicând “De ce acuarele?” – scris cu înalt profesionalism de Corneliu Traian Atanasiu, cel care a remarcat-o pe autoare din Grupul Romanian Haiku, a încurajat-o şi i-a netezit aerul debutului în plachetă, precizând: “Autoarea ştie să mânuiască nu doar imaginile în simplitatea lor desăvârşită şi grăitoare totodată, ci şi jocurile de cuvinte”.
      “Haiku” şi “Picuri de suflet” – două domenii sensibile, care nu se înrudesc, ca întindere şi esenţă,  unul – extrem de succinct, cu exprimări eliptice şi sugestii de poezie şi celălalt, în scurte flash-uri narative despre artă, despre iubire şi despre bucuria de a trăi. În definitiv, nişte bijuterii sufleteşti de atârnat pe dinăuntru.
      Cartea a fost prezentată de  poeta si publicista Angela Baciu, poeta Alina-Beatrice Cheşcă si Angela Ribinciuc – poet si jurnalist.
      Concomitent, spectatorii au putut viziona expoziţia de stampe japoneze şi schiţe, “Acuarele”, semnate tot Daniela Lăcrămioara Capotă.
            Scurte recitaluri de poezie au avut Paul Rotaru – a citit din volumul doi de poezii - şi tanara poeta Simona Alina Dragomir – versuri pline de sensibilitate si maturitate -
            Invitată a fost şi poeta şi interpreta de muzică populară Mariana-Voica Grecu.

            Un moment artistic foarte reuşit a fost realizat de clasa de teatru de la Casa de Cultura a Sindicatelor Galati din Ansamblul “Estrada Copiilor” CCSG, (clasa infiintata de Andreea Ignat – solist si coregraf  la CCSG si Angela Baciu).
Programul a cuprins: un fragment din “Care de dame” - din textul cu acelaşi titlu de Gh. Brăescu - au interpretat: Aida Stoica, Cristina Bejan, Analisa Ignat, Alex Ion, Ambra Lazar. Fireste, publicul i-a răsplătit cu aplauze indelungate, iar la sfarsitul programului au prezentat o parodie “Greierele si furnica” pe o piesa de Ada Milea, si de aceasta data publicul primindu-I cu bratele deschise – moment prezentat de Analisa Ignat si Aida Stoica.
                        Tot aici a fost amenajată şi o mini-expoziţie de obiecte şi lucrări origami: “Despre arta manuală” realizată de Ana Maria Labus si Claudiu Nagy – voluntari, alaturi de minunatii copii de la Centrul de Zi a Fundatiei “Impreuna”.
            Interferenţa artelor şi a poeziei a fost pe placul celor prezenţi, contribuind în chip fericit la acea atmosferă specifică care-i face pe oameni să empatizeze.
            Un moment magic a fost obvservat de către invitaţi şi de spectatori: în timpul recitalului de poezie niponă, un peşte auriu a sărit spectaculos din lac, parcă vrând să participe alături de noi la acest splendid eveniment.

            Şi tot ca o completare fericită a programului Serii Japoneze, au fost şi Lecturile poetice, cu poezie în spirit de haiku, pregatite special pentru acest eveniment, susţinute de poeţii: Cezarina Adamescu, Angela Baciu, Alina Beatrice Cheşcă, Coriolan Păunescu, Angela Ribinciuc.
            A urmat un moment fericit: înmânarea de Diplome de Excelenţă, de către directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răzvan Angheluţă” – Galaţi şi Angela Baciu, scriitor, consilier cultural la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi, oferirea de flori şi evantaie japoneze, celor care au contribuit la reuşita acestei seri magice. De precizat faptul ca selectia muzicala, afisele si diplomele au fost realizate de Florin Matei – responsabil relatii publice.
           Au urmat autografe, dialoguri si intrebari cu publicul, cei prezenti fiind incantati sa-I cunoasca si personal (daca nu ii cunosteau déjà) pe scriitorii galateni, sesiune de fotografii – prin bunavointa si prezenta fotografilor Simona Andrei si Cornel Gingarasu.
            Asemenea “Flori de spirit din Grădina Niponă” – e de dorit să se mai întâmple, spre bucuria, şi a organizatorilor şi a asistenţei care i-a răsplătit cu aplauze pe scriitori şi pe micii actori.
            Cei prezenţi au simţit că poezia haiku – este inefabilul prins cu mâna.


18 iulie 2013, Galati
CEZARINA ADAMESCU


           

     
       
     
      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.