luni, 12 august 2013

Angela Baciu - Oameni de langa noi

* Determinare si atitudine.

Puţine fiinţe am întâlnit în viaţă, care să fie atât de generoase cu ceilalţi oameni, indiferent de statutul lor social. De obicei, scriitorii artiştii în general, au o mare meteahnă: sunt invidioşi fiindcă luptă pentru locurile de pe podium, nu numai pentru viaţa aceasta, dar şi pentru eternitate. De aceea, lupta este deosebit de acerbă.

* Portret fizic si spiritual.

         Nu ştiu ce i-ar putea lipsi Angelei Baciu. E frumoasă, deşteaptă, talentată, rafinată, elegantă. Pe scurt, are din plin toate darurile de la Dumnezeu, pe care şi le-a cultivat cu determinare şi atitudine. Este o persoană cu responsabilitate, pentru care, cuvântul dat, are caracter de lege. Într-o lume fără repere, cu oameni pe care nu mai poţi să te bizui, pentru că te vor dezamăgi cu siguranţă, poţi să-ţi pui foarte bine încrederea în ea. 
Nu te va dezamăgi. Angela Baciu este o persoană pozitivă, cu un caracter remarcabil. Faptul că luptă pentru ca alţii să se afirme în diferitele domenii, şi are capacitatea de a se bucura de reuşita celorlalţi,  constituie o notă în plus pentru ea. Sensibilă, romantică, rafinată, foarte bine instruită, inteligentă, plină de mister, conştientă de propria valoare dar neabuzând de ea, perseverentă, răbdătoare şi îngăduitoare, împăciuitoare, foarte bine educată, plină de energii pozitive, cu o personalitate bine conturată, Angela Baciu este protejată de Lumina care izvorăşte din sine, ceea ce a condus-o la o evoluţie spirituală spectaculoasă. Dumnezeu, prin Duhul Sfânt i-a dăruit Angelei Baciu, plinătatea de haruri de care a avut nevoie ca să meargă pe drumul cunoaşterii şi al frumuseţii lăuntrice.

         Am cunoscut-o pe Angela Baciu la începutul anilor ’90, când în Galaţi s-a înfiinţat Editura Porto Franco şi ne întâlneam în biroul poetului Ion Chiric. Aveam, fiecare, câte o carte în editură şi urma să-i aducem corecturi şi îmbunătăţiri. Gazda, Ion Chiric, pe atunci director artistic al editurii, era foarte amabilă cu noi. Un om cât se poate de agreabil, bun conducător de suflet, care conducea pe atunci cenaclul “Ştefan Petică” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, pe care îl frecventam săptămânal şi unde am învăţat multe lucruri folositoare în ceea ce priveşte teoria versificaţiei şi exerciţii de stil, pe care, poetul Ion Chiric le stăpânea perfect şi dorea să ni ne împărtăşească, nouă, care abia debutasem editorial.
         Angela Baciu tocmai scosese de suib tipar o carte frumoasă: “Ce departe e iubirea aceea” - pe care, m-am şi grăbit s-o citesc.
         Ne mai întâlneam şi la Casa Artei, unde Societatea Scriitorilor “Costache Negri” – avea întruniri lunare, foarte interesante şi instructive. Acolo am cunoscut multe personalităţi ale culturii româneşti şi străine: Cezar Ivănescu, Ioanid Romanescu, Horia Zilieru, dar şi Acad. Mihai Cimpoi, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Nicolae Dabija, Carolina Ilica şi mulţi alţii.
         Că e Ziua Naţională a României, că e Ziua Limbii Române, că e Ziua Internaţională a Poeziei sau Ziua Pământului, că e Ziua Internaţională a Sănătăţii, a Apei, a Aerului, a Drapelului românesc, Angela Baciu este mereu prezentă, cu proiectele şi programele sale în care antrenează oameni de cultură şi artă. Ceea ce dovedeşte cu prisosinţă că este o româncă autentică, angajată plenar în edificarea pe plan spiritual a personalităţii umane.
(foto: acasa la poetul Ion Chiric - echipa cenaclului "Ion Chiric" fondat de poeta Angela Baciu)

         Angela Baciu, Angi, Kira e o fiinţă cu o personalitate pregnantă, frumoasă, generoasă, talentată, sensibilă. O fiinţă care ştie să dăruie din fiinţa ei.
         Născută pentru Poezie, pe care o şi cultivă cu asiduitate şi har, fără întrerupere, de când se ştie. Nu numai pentru sine, dar şi ca să împrăştie în jur, lumina de sine, prin această modalitate de expresie. Ea nu se opreşte aici. Jurnalistă, prozatoare, promotoare a culturii româneşti, adună, focalizează în jurul ei, personalităţi de toate categoriile şi condiţiile, oameni cu haruri speciale, pentru a împărtăşi altora, fărâme de frumuseţe. E un lucru rar în zilele noastre, când fiecare se gândeşte doar la sine.
         Capacitatea ei de a cultiva frumosul sub toate aspectele, e certă.

         Mai are ceva care te atrage şi te face să-ţi doreşti prietenia ei: vorbeşte frumos, cald, dulce, politicos. N-am auzit-o să vorbească urât despre cineva. Iar când te roagă ceva, este irezistibilă. Ştie să mulţumească şi să fie recunoscătoare pentru fiecare gest care i se oferă. Aceasta ţine de educaţia primită.
         S-ar zice că Angela s-a născut cu noroc, că a fost înzestrată cu toate darurile posibile. Dar ea a luptat pentru a ajunge la acest nivel, la această ţinută demnă, care o defineşte. N-a fost uşor. A avut partea ei de suferinţă, de încercări, de tristeţe, de luptă. Dar a ieşit învingătoare.
         Succesul pe care l-a reputat atât în ţară cât şi peste hotare, ne determină s-o numim, pe drept cuvânt, o ambasadoare a culturii româneşti în lume.
         Angela Baciu este prototipul femeii de succes, al poetei care nu se dezice şi care va lăsa literaturii române o operă închegată, profundă, care oglindeşte starea literaturii de azi. Prin contactele sale cu oameni de cultură de pe toate meridianele lumii, Angela Baciu dovedeşte că reprezintă un model şi un simbol al poeziei moderne ce şi-a câştigat adepţi în toate cercurile şi mediile culturale.
         Faptul că e atât de apreciată în toate mediile a făcut ca popularitatea ei să crească şi să devină notorie. Premiile, distincţiile, titlurile şi diplomele de excelenţă obţinute, atestă faptul că numele Angelei Baciu a depăşit demult graniţele ţării şi vădesc valoarea ei ca om, ca poet, ca promotor cultural, moderator, redactor şi publicist, dar mai ales, realizator de emisiuni radio şi TV.
         Iniţiativele ei au avut şi mult succes în rândul creatorilor şi consumatorilor de frumos. Iniţiative şi proiecte culturale precum: “Atelierele de creaţie ale poetei Angela Baciu” (2000-2011); “Povestitorii de pe Strada Domnească”; (2008-2011); “Serile de poezie de pe Strada Bălcescu”; (2010-2011);  “Joia de poveste” (2010-2011); “Poetele oraşului Galaţi”; (2008); "Ziua cărţii pentru copii", (2008); "Seara fanilor Paulo Coelho", (2010); "Confluenţa Artelor.ro", (2009 - 2011);  "GalART pentru tineri",(2008 - 2011); "Expoziţia fotografică Don Caesar-in memoriam Cezar Ivanescu", (2010);  "Maratonul poetic cu Mircea Petean si Attila F.Balazs", (2009); "Cenaclul din Ateneu - Ion Chiric" la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi - fondator cenaclu” (2010 – 2011); "Expoziţia fotografică Mărturii de ieri şi de azi"- scriitori romani” (2010); "Târguri şi expozitii de vintage şi handmade", (2009 - 2011); colecte de carte şi jucării/evenimente caritabile pentru copii şi bătrâni, ş.a.  - au avut un impact nemaipomenit între cetăţenii urbei şi au sădit în ei dorinţa de a mai participa la astfel de evenimente.
         Angela. O prezenţă agreabilă, stenică, pozitivă, zâmbitoare, generoasă, al cărei ţel este prietenia între oamenii de cultură şi artă. O fiinţă în preajma căreia te simţi iluminat de iubire şi mai bun sufleteşte.
         “Scriitorul este un fel de copac cu rădăcini adânci, care îşi lasă cărţile celor ce vin, dă putere şi inspiraţie celorlalţi, e peren. Trăieşte ca şi ceilalţi: într-o casă cu multe cărţi şi fotografii, cu toate amintirile de ieri şi de azi - strada, biblioteca, piaţa, biserica, spitalul, calculatorul, maşina de spălat, interviuri, bucătărie, poezii”, a afirmat poeta într-un interviu, dat în “Adevărul” de Galaţi, ân 14 septembrie 2009.
         Cu cele 16 cărţi publicate, cu poeziile traduse în diferite limbi, cu implicarea în diverse proiecte culturale – de la promovarea scriitorilor în spaţiul românesc şi european până la lansări de carte, lecturi publice şi evenimente pentru copii – Angela Baciu este o persoană publică îndrăgită şi chiar iubită de toţi cei care cultivă cultura şi arta.
         Cu asemenea palmares, nu se putea să nu vină şi recunoaşterea publică. Anul 2011 a fost un an benefic pentru Angela Baciu. Poeta a fost premiată de revista “Avantaje” ca una dintre femeile de succes ale României.
         Trebuie amintită şi activitatea publicistică, în cărţi fundamentale în care, Angela Baciu şi-a dat, întreaga măsură a talentului jurnalistic, luând interviuri ori având convorbiri literare cu o seamă de scriitori de marcă, români şi străini. Colocviile ei au fost apreciate, premiate, gustate de cititori. De asemenea, de interes este şi activitatea ei de reporter, realizator de emisiuni radio şi TV, redactor de specialitate, consilier editorial şi redactor sau colaborator la cele mai prestigioase publicaţii online din lume. Premiile pe care le-a obţinut de la unele reviste de acest fel, sau de la concursuri de creaţie, sau chiar pentru întreaga creaţie, sunt edificatoare şi ele se regăsesc în C/V-ul impresionant al poetei.
         Nimic nu neglijează Angela Baciu. Nici activitatea cu tinerii, cu elevii, cu copiii micuţi de la grădiniţe şi de la Fundaţia „Împreună”, antrenându-i în activităţi specifice vârstei lor, cum ar fi: concursuri, invitaţii la lectură ori lecturi publice, activităţi manuale: ikebana, origami, jocuri şi alte activităţi. Un punct remarcabil al activităţii ei este munca artistică din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Galaţi, unde este coordonator de programe, consilier artistic. Aici, trebuie menţionate formaţiile de muzică populară şi uşoară, echipa de teatru, de recitatori ş.a.
         Este ştiut, faptele noastre rămân mărturii peste veac, mărturii peste milenii, că ne-am dedicat viaţa frumosului sub toate chipurile de reprezentare.
         O femeie de succes care-şi cunoaşte performanţele şi le menţine prin muncă asiduă, prin răbdare şi dăruire. Un om de caracter, de o moralitate desăvârşită.
         În cărţile sale de interviuri a avut ca interlocutori oameni de seamă din ţară şi străinătate. A stat de vorbă cu prinţi, cu alteţe regale, cu academicieni, cu profesori doctori, cu actori, cu muzicieni, pictori, scriitori, poeţi, preşedinţi ai Uniunilor de creaţie, directori, redactori şefi, publicişti, scriitori de literatură pentru copii, scriitori science-fiction. A pătruns în toate mediile, inclusiv în Casa Regală a României, în Uniuni de Creaţie, Asociaţii, Ligi, Societăţi ale Scriitorilor şi Oamenilor de Artă. A ajuns în Case Memoriale ca să cinstească memoria unor personalităţi ca: Radu G. Ţeposu, Ion Chiric, Cornel Regman, Mircea Sântimbreanu, Laurenţiu Ulici, Mircea Zaciu, Ion Zamfirescu, Emil Iordache, Emil Manu, Ion Rotaru, Al. Dan Condeescu, Marius Tupan, Cezar Ivănescu, ş.a. I-a omagiat, i-a evocat, le-a dedicat articole şi cărţi.
            În colocviile ei cu personalităţile care au binevoit să-i răspundă la întrebări Angela Baciu, în fiecare caz, ajunge la esenţă, descoperind, ceea ce foarte puţine persoane au aflat la persoanele respective. Acest lucru face parte din măiestria şi din dragostea cu care-şi face meseria. Stilul direct, spontan cucereşte interlocutorul care-i răspunde la întrebări sincer, cu toată deschiderea. Memorabile au rămas interviurile cu Vasile Andru, Ana Blandiana, Nicolae Breban, prinţul Ion Mihai Cantacuzino, Mircea Cărtărescu, Radu Cârneci, Mihai Cimpoi, Alexandru George, Nicolae Manolescu, Fănuş Neagu, Eugen Simion, Vasile Tărâţeanu, Doina Uricariu, Horia Zilieru şi mulţi alţii. Acestea sunt mărturii literare demne de o nouă Istorie a Literaturii Române, cuprinzând informaţii inedite despre aceste personalităţi, la care se adaugă şi o bogată colecţie de manuscrise, fotografii, obiecte personale care au aparţinut acestora. Amintirile însă, şansa de a sta de vorbă cu cele mai pregnante figuri ale culturii româneşti, documentele inedite, fac din activitatea publicistică a Angelei Baciu, un tezaur de spiritualitate românească, demnă de Muzeul Literaturii Române.
         Conexiunile spirituale stabilite datorită acestor colocvii, s-au păstrat şi se mai păstrează în arhiva de suflet a poetei.
         Prin aceste modalităţi ea a întins nenumărate punţi spre oameni şi între oameni, promovând frumosul sub toate aspectele.
         În peisajul culturii româneşti Angela Baciu a dat mărturie despre oamenii pe care i-a cunoscut şi i-a îndrăgit, astfel încât a putut scrie despre ei.
         Angela Baciu, o persoană de marcă, un om nemaipomenit, aducător de bucurie şi speranţă, promotor al binelui şi al păcii în întreaga lume.
         Şi pentru mine, personal, este un adevărat privilegiu să mă număr printre prietenii ei.

(10 august 2013)


CEZARINA ADAMESCU - scriitor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.