marți, 2 aprilie 2013

Despre cum a fost la Cenaclul "Mihail Sebastian"-Universitatea Danubius




Intalnirea membrilor cenaclului “Mihail Sebastian” al Universitatii “Danubius” din Galati, cu ocazia Zilei Internationale a Poeziei, a fost un eveniment deosebit, o adevarata dupa-amiaza a poeziei si artei.
Cu toate ca primavara nu se instalase inca si afara soarele incerca sa participe si el la bucuria celor prezenti din Sala “Senatului”, membrii clubului, alaturi de studenti si de organizatoarea cenaclului Alina Beatrice Chesca – poet si profesor – i-au asteptat cu o cafea fierbinte pe invitatii speciali ai evenimentului: Angela BACIU – poet, publicist, manager cultural, Constantin FROSIN – profesor, traducator, critic literar, Catalin Angelo IOAN – profesor, poet, Gheorghe LATES – profesor, critic literar, Coriolan PAUNESCU – profesor, poet, ziarist, Constantin TANASE – profesor, scriitor.
A fost o intalnire a prieteniei, o revedere, o pledoarie pentru literatura si iubirea fata de frumos si fata de om.
Cenaclul Literar al Universitatii “Danubius” a luat nastere in anul 1999 la initiativa D-nei profesoare Ana Calin. Initial, cenaclul s-a numit “Jean Bart”, apoi a primit numele “Mihail Sebastian”, D-na Ana Calin devenind presedinta acestui cenaclu, iar  D-ra Alina Beatrice Chesca secretar literar. 
Sedinta lunii martie ( pe 2013) s-a desfasurat pe mai multe sectiuni: pentru a se cunoaste mai bine si mai repede, s-a facut la inceput o recapitulare a tuturor evenimentelor si proiectelor culturale pe martie si aprilie ce se vor desfasura in orasul Galati si Braila, observand ca sunt extrem de multe lucruri de vazut si auzit, chiar am trecut in revista o adevarata  agenda culturala-maraton!
Am avut deosebita placere sa citesc cateva texte publicate de curand in revista israeliana cu nr.6 intitulata “Grupul celor 7” – Tempus fugit - texte ce vor face parte din urmatorul meu volum. Echipa acestei reviste este extraordinara, periodic publicand poezie, proza, publicistica, intr-o grafica de exceptie. Am amintit despre “Grupul celor 7” condus de poetul Adrian Grauenfels cu care am avut diferite colaborari in proiecte internationale: amintesc despre expozitia romano-israeliana “Sub ramuri de maslini” – autor Paulina Duta - organizata de Casa de Cultura a Sindicatelor Galati in colaborare cu grupul de artisti israelieni, I.C.R Tel-Aviv, jurnalisti, poeta Bianca Marcovici si “atelierele de creatie ale poetei agela baciu” la sfarsitul anului 2012; cu acelasi grup am colaborat si in expozitia “Despre Holocaust” alcatuita din carti, poezii, fotografii si marturii organizata la inceputul anului 2013 organizata de CCSG in colaborare cu Adrian Grauenfels si Biblioteca V.A.Urechia – filiala “C.Negri”.
Ei, dar sa ne intoarcem la cenaclul nostru!
A urmat Constantin Tanase ce a facut o prezentare pe scurt a tuturor cartilor publicate, a citit poezie, a povestit despre debutul literar, despre cat de greu era pe vremuri sa publici literatura si cateva fapte si intamplari despre scriitori galateni si cenaclurile vremii.
Moderatoarea Alina Beatrice Chesca, a reusit sa faca cate o prezentare a fiecarui invitat printr-un curriculum vitae adus la zi, dar intr-o maniera personala, avand cate un profil calduros dedicat fiecaruia in parte. Cei prezenti in sala, si-au dorit sa asculte si cateva poeme scrise de Alina, ea fiind pregatita cu déjà cunoscutul manuscris “cu coperti” (cum imi place mie sa spun!)
Pe langa poezie, s-a vorbit si despre teatru si publicistica, Am fost invitata sa vorbesc despre cartea  mea reeditata “Marturii dintre milenii” (publicata in Cluj la Editura “Limes”). Am  povestit despre cum i-am cunoscut pe marii nostri scriitori, pe cati am avut onoarea sa ii intervievez, am povestit despre Mircea Santimbreanu cu “Vacanta mare” si vestitele partide de pescuit, despre Cezar Ivanescu si prietenii literare, despre Emil Manu si mansarda in care locuia de unde se auzeau florarese vesele, despre Constantin Ciopraga, despre cum l-am cunoscut pe academicianul Eugen Simion la Academia Romana – primul interviu cu Domnia Sa provocandu-mi atat de mari emotii ca nu voi uita niciodata transpiratia rece din palme, biroul impunator si orologiul din hol ce batea ora 11.00 – dialogul cu poeta Nina Cassian si marturisirea acesteia in interviul dat la intrebarea mea daca regreta ceva pana la aceasta varsta…regreta ca “nu a auzit niciodata glasul pasarii Dodo” si “…desi m-am casatorit de trei ori, n-am purtat niciodata rochie alba de mireasa si n-am avut parte de ceremonie…” – interviu ce va fi publicat in urmatorul volum de interviuri.
Surpriza cea mare a venit din randul studentilor si a publicului, cand cativa dintre acestia au citit texte. S-au aflat in sala studenti la prima si la a doua facultate (de generatii diferite) unii venind la eveniment impreuna cu familia (copii, sot), fiind extrem de incantati si interesati de tot ce au auzit. Din cauza programului incarcat ceilalti invitati nu au putut participa, urmand sa se reintalneasca la urmatoarea sedinta de cenaclu. Evenimentul a fost filmat de echipa GTV, televiziune ce apartine Universitatii “Danubius” din Galati. Cei prezenti aproape ca nu au simtit cand au trecut cele doua ore de poezie si arta, intalnirea incheindu-se cu o adevarata sedinta de autografe si fotografii.
Organizatorii: Universitatea “Danubius”, Cenaclul “Mihail Sebastian”, Facultatea de Comunicare si Relatii Internationale din cadrul Universitatii, invitatii si, mai ales studentii, au sarbatorit la “Danubius” Ziua Internationala a Poeziei.

articol publicat in 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.