joi, 9 ianuarie 2014

Poezie la Fani - geamantanul cu poeme - un proiect marca Angela Baciu & Vlad Vasiliu

         POEZIE, PRIETENIE SI  DRAGOSTE

       Aşa cum ne-am obişnuit de o vreme încoace, dacă e miercuri, înseamnă că e „Poezie… La Fani”, acolo unde cafeneaua artiştilor devine neîncăpătoare, datorită autorilor prezenţi, precum şi a prietenilor acestora, dornici să le fie alături în acele momente în care poeţii îşi dezbracă mantia cotidianului, pentru a li se înfăţişa, cu sufletul curat, aşa cum rareori pot fi priviţi.
     Seara începe timid, încărcată fiind de o atmosferă comemorativă, deoarece actorul Vlad Vasiliu, aflat pentru o vreme la timona imaginată a evenimentului, doreşte să ne recite, aşa cum ne-a promis din ediţia trecută, din operele unor autori care au părăsit mult prea devreme această corabie a vieţii. De data aceasta, ne vorbeşte despre Florin Doru Cilincă, nimeni altul decât fratele contemporanului nostru Victor Cilincă, membru de seamă printre scriitorii gălăţeni.

     Păşim hotărâţi înainte şi ne îndreptăm privirea către foarte tânăra Andreea Violeta Bobe, care ne propune o poezie în proză, în care descrie, cu noţiuni abstracte, evadarea din singurătate, precum şi pornirea acesteia în căutarea iubirii pierdute.
    Continuăm, păstrând aceeaşi linie senzitivă, cu Daniela Lăcrămioara Capotă, care ne aduce ale sale haiku-uri, această „specie” de poezie tradiţional japoneză, care se poate traduce prin caracterizări scurte şi elocvente ale tuturor elementelor, demne de luat în seamă, care ne înconjoară, pornind de la natura absolut dominantă şi continuând cu, de exemplu, strada Domnească, simbol al unei aristocraţii demult apuse. Autoarea, un suflet blajin, plin de căldură, ne dezvăluie cum îşi dezvoltă scrierile pe baza trăirilor şi a zbuciumului prietenilor domniei sale, printr-o eleganţă covârşitoare care însoţeşte atât poemele cât şi existenţa acesteia din viaţa de zi cu zi.
    Mai departe, pe scena micuţei cafenele, păşeşte, ca la ea acasă, Petronela Buda, îndrăgita actriţă a dramaticului gălăţean, proaspăt premiată pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal feminin (Smeraldina – „Peţitoarele”), care recită versurile doamnei Vali Crăciun, cu o dezinvoltură atribuită experienţei teatrului, a cărei slujitoare este.
    Vali Crăciun scrie cu autoritatea cadrului didactic, trecând poezia la un nivel superior, datorat probabil ocupaţiei domniei sale petrecute în mare parte în mijlocul oamenilor, acolo unde, prin intermediul cuvântului, atribut important şi determinant în activitatea acesteia, ajunge mai aproape de sufletul celor din jur. 
    Seara se încheie parcă prea repede, purtându-ne pe braţele afective ale poeziei, care ne însoţeşte cu devotament către casele noastre, nu înainte însă ca amfitrioana evenimentului, poeta Angela Baciu, să ne invite, peste numai o săptămână, la o nouă porţie de poezie, prietenie şi, de ce nu, dragoste pentru frumos.

 (Marius Cioarec)
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.