joi, 9 ianuarie 2014

Poezie pentru suflet sau Poezie...la Cafenea la Fani - Geamantanul cu poeme -


    E miercuri, ora 17.30… Seara se lasă uşor peste tumultul cotidian, acoperit de o ceaţă groasă, nemiloasă, care învăluie oraşul posomorât… Însă, acest tablou mohorât este spulberat odată ce păşeşti în cafeneaua „La Fani”, acolo unde poezia s-a „mutat” de curând, prin intermediul binecunoscutei noastre scriitoare gălăţene Angela Baciu, în calitate de amfitrion şi organizator al acestui eveniment. Aceasta nu vine cu mâna goală, ci aduce cu domnia sa, la fiecare două săptămâni, un geamantan plin cu poeme, pentru a fi supuse lecturii publice chiar de către autorii acestora, precum şi pentru a fi trecute prin mâna şi prin glasul molcom, catifelat şi plin de căldură al îndrăgitului Vlad Vasiliu, actor şi director al teatrului dramatic „Fani Tardini” Galaţi.
    Seara a început cu Sabina Daniela Penciu, elevă în clasa a XII-a, la colegiul „Emil Racoviţă” Galaţi, care a recitat cu emoţie în glas despre singurătate, poemele sale fiind extrem de sensibile, având în vedere vârsta fragedă a poetei.

    Actul doi a avut-o în prim-plan pe Nicoleta Onofrei, cea care a îndulcit publicul cu câteva poezii din volumul „Gargoyle”, proaspăt lansat în cadrul colecţiei „cArtEsenţe”, sub egida Centrului cultural „Dunărea de jos”.
    În final, a urcat „pe scenă” poeta Stela Iorga, care, cu delicateţe, ne-a îndrumat sugestiv către dumnezeire, deoarece domnia sa consideră, aşa cum a declarat într-un interviu anterior, că rostul nostru pe pământ este acela de răspândi Lumină.
    Printre rânduri, actorul Vlad Vasiliu, de altfel în calitate de invitat permanent al acestui eveniment binecuvântat, a pătruns cu blândeţe în sufletul autorilor, încercând să descopere sorgintea acelor trăiri deosebite care au stat la baza creaţiilor acestora. De asemenea, actorul a recitat poeme ale fiecărei poete invitate, aşa cum numai domnia sa putea să o facă şi anume, cu glas adânc, structurat de o carieră fabuloasă, închinată cu abnegaţie teatrului românesc.
    Gânduri frumoase, atmosferă deosebit de caldă, poezie pentru sufletele încărcate de realismul unui cotidian pragmatic, toate reunite sub auspiciile unui eveniment local ce tinde să prindă contur.
    În încheiere, poeta Angela Baciu a adresat cuvinte frumoase, pline de har, atât autorilor cât şi celor prezenţi, prin depănarea unor clipe magice trăite în preajma unor mari scriitori contemporani, invitându-ne totodată peste alte două săptămâni la o nouă ediţie „Poezie… La Fani”.

(Marius Cioarec)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.